Portafolis de català

Resum tema 7




En una fabrica que es deia Vapor Rigau s'obriren al toc de la sirena. Quan va tocar el toc de la sirena, va vindre en Pep que era un vigilant nocturn, va saludar al porter que es di Ferran i s'en va anar a i es dirigí cap a la sala de calderes, que es on hi havia el seu Quartell general. A un quart de vuit el porter tancava la porta i es dirigia a l'edifici d'oficines, on estaven la dones de la neteja, solia fer-hi petar la xerradeta uns quants minuts, fins cap allà a dos quarts. Venia a les vuit cada dia, quan no hi quedava ningú, tret del vigilant, el seu gos i l'angúnia d'un mal encontre. El porter vivia amb la seva dona a la fabrica, començava la primera de les cinc rondes que havia de fer cada nit del món, ell i en Nyicris. La seva dona era morta, però tenia por així que es quedava sol a noser per Nyicris.

Biografia
jaume cabré és un escriptor que va neixer (barcelona 1947) esta llicenciat en filologia catalana i catedràtic de llengua i literatura catalana.
Els relats que a fet son:
Galceran, l'heroi de la guerra negra (Laia, Barcelona 1978 / Proa, Barcelona 1990)
Carn d'olla. (Moll, Palma 1978 / Proa, Barcelona 1999)
El mirall i l'ombra (Laia, Barcelona 1980)
La teranyina (Proa, Barcelona, 1984)
Fra Junoy o l'agonia dels sons (Edicions 62, Barcelona 1984 / Proa, Barcelona 1998)
Senyoria (Proa, Barcelona 1991)
El llibre de Feixes [La teranyina, Fra Junoy o l'agonia dels sons i Luwovski o la desraó] (Proa, Barcelona 1996)
L'ombra de l'eunuc (Proa, Barcelona 1996)
Les veus del Pamano (Proa, Barcelona 2004)
Jo confesso (Proa, Barcelona 2011)

Les noveles infantils que a fet són:

La història que en Roc Pons no coneixia (Editorial La Galera, Barcelona 1980)
L'any del blauet (Editorial Barcanova, Barcelona 1981)
L'home de Sau (Editorial La Galera, Barcelona 1985)
I li han donat molts premis.




series
noveles
peliculas
premis
Nautes al 2004
Galceran 1990
la teranyina
Premi Ciutat de Barcelona a la projecció internacional de la ciutat, al 2013
nines russes al 2003
carn d’olla 1999
Havanera 1993
Prix Courrier International du meilleur roman étranger al 2013
Sara al 2003
el mirall i l’ombra 1980

Premi Socarrat Major 2013
Crimsal 2000
la teranyina 1984

Premi Joan Crexells de l'Ateneu Barcelonès 2012
estació d'enllaç al 1994-1998
fra junoy o l’agonia dels sons 1998

Premio La Tormenta en un vaso 2013
la granja al 1992
Senyoria 1991

Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada
la dama blanca 1987
el llibre de feixes 1996

Premi de la Crítica Serra d'Or
estimada loreto 1986
l'ombra de l'eunuc 1996

Premi de la Crítica Catalana

les veus del pamano 2004

42è Premi d'Honor

jo confesso 2011

Premi de Novel·la Setè Cel



Premi de la Crítica Catalana



Prix Méditerrané







Biografia

Hola em dic Anna Cortés González vaig nàixer el dia 2 de març del 2001 a Xina a un poble de 4.000 habitants que es diu "Nanchang".Quan era petita em van adoptar al 1 any i mig, el meu pare com que fa moltes fotos i vídeos puc recordar-ho. El meu pare es diu Antonio Cortés i la meva mare Joana González. M'ho he passat molt bé aquí a Terrassa, vaig anar a la guarderia Snoopy, després a la primaria vaig anar a l'Abat Marcet, i finalment ara estic a la Torre del palau. De vacances cada any vaig Almeria perquè el meu pare te una tia allà, apart també hi ha un poble que es diu Alicun que esta per Almeria. Jo a vegades voldria tenir una germana petita per jugar perquè a vegades estic avorrida. Jo de gran no se que vull ser però m'agrada dibuixar en canvi no m'agrada gents pintar. Jo em descriuria: generosa, amable, simpatica i mandrosa

La gran fira del parc Valles


La gran historia que va passar a Terrassa

El dia 15 de juny es la gran festa per la nit, molta gent va anar havia de tot, atraccions, parades de menjar a 1 euro i llocs on hi pots dinar o sopar, per nomes 20 euros, van vidre, famílies, parelles, dins i tot solters. Peró la llàstima es que desgraciadament per una cosa que va fallar en una atracció (era una atracció en forma pop que donava voltes i voltes i voltes) va sortir volant amb els tentacles girant i girant, els nens que muntaven estaven a terroritzats, però desgraciadament va caure en un altre atracció que es deia "hamaica", per sort encara no hi havia muntat ningú, van sortir corrents de lo espants que estaven, a llavoren va sortir un senyor dient li que a agut un error i que no es preocupin, tots ja se'n anaven espantats. El dia següent van anunciar per la tele que havien sabotejat la fira vol-gen, havien entrevistat a una dona, que va passar el mal moment de veure el seu fill”volar” deia que tenia sort de que el seu fill només tenia una rascada al braç, i que s'alegrava però que mai més aniria en una festa organitzada pels mateixos, ni deixaria que es montes mai aquell pop. Van parlar amb un altre persona que li va passar el mateix, però ella tenia una altre perspectiva el seu fill te trencada una cama i vol que hi torni a muntar per què hi superi la por.
La mare que volia que tornes a muntar va rebre una nota que hi ficava “si el teu fill torna a muntar es trenca més que una cama” la mare ho va denunciar a la policia, però ja no estava tan segura de portar-li al pop, per això com li tocava un altre entrevista per parlar d'això, va decidir de dir que seguia amb el seu propòsit (per descobrir que li havia ficat el missatge) i així ho va fer, ho va dir, a l'hora de dormir, va dir bona nit al seu fill, i s'en va anar dormir, a les 4 del matí va escoltar un soroll, es va aixecar corrents i es va tirar a sobre i era el seu fill que tenia set i havia agafat un got d'aigua. La mare li va demanar perdo, però i se'n va anar al llit un altre cop, a les 7 del matí es va despertar i va veure un altre nota que ficava “no obliguis al teu fill ” es va fixar que tenia una mica d'aigua i va sospitar del seu fill, o sigui que el que va fer és preguntar-li al seu fill que si voldria anar, el fill li va contestar que no que tenia molta por, i que era ell els dels missatges.
La mare li va demanar perdo per no a ver-li preguntat i no estar amb ell al hospital perquè estava queixant-se de lo que havia passat, va anunciar a la premsa que no obligaria al seu fill mai mes a fer alguna cosa que no volgués.
La mare i el fill anaven a tot arreu menys a fires.

Descripció de un adult

La persona que descriure es una professora molt amable i amb molt caràcter.
El seu cabell es de color ros, las seves selles son llargs però no molt gruixudes, els seus ulls son castanys, el seu nas es allargat i petit, la seva boca es petit, el seu cos es proporcionat.
Quan es va presentar, es va presentar com la més dolenta de l'institut, i tots parlarem d'ella perquè ens feia por, però en veritat es molt simpàtica i amable amb tothom.
M'agrana com ensenya per què entenc lo que explica.
Ens fa classe de matemàtiques el dilluns, el dimarts i dijous. Però també fa classe a primer de batxillerat i es tutora de segon.
A vagades fa bromes com casi sempre ens diu que ens tallarà el coll, o que li agrada suspendre als alumnes i ens riem una mica però si seguim riem les bromes s'acaben i es fica seria i si no fem cas i seguim amb el xivarri ens castiga sense pati i ens farà copiar unes quantes vegades “estaré callat o callada a classe de matemàtiques”, però normalment callem i continuem amb la classe, per que sinó s'enfada i ens castiga a l'hora del pati a copia.
Sempre a les classe no s'escolta ni una mosca, directament, quant bé, fem calcúl mental, corregim els exercissis i després ens fica molt deures perquè practiquem a casa, si algun tema creu que no entenem en comptes de seguir amb un altre apartat ens fica deures de les coses que creu que no entenem(i sempre es així).
Com que cada dia fica deures si alguna persona no ho ha fet, s'apunta que no ho te fet i si no ho a entregat 3 dies ja te la assignatura suspesa.
Els seus exàmens solen ser senzills, només hi ha totes les coses que em practicat com per exemple problemes del tema operacions i moltes cosses mes, i sempre fica 10 preguntes per que cada pregunta valgui un punt.
Al final de la explicació pregunta si ho em entès i tots contestem que si, perquè explica molt bé.




La descripció d'un company/a de primer d'eso


Es una nena de 1er d'eso, es més alta que jo i te els cabells ni molt llarg ni molt curt, ondulats i castanys. Les seves celles no són molt gruixudes, però si són allargades. Les seves pestanyes són curtes. Els ulls son grans i marrons, castanys. Les orelles son mitjanes, mai es veuen perquè esta tapada per el seu cabell. El seu nas és allargat i els llavis son una mica gruixuts i la seva boca petita. El seu cos és proporcionat.
Habitualment porta una camisa i uns pantalons texans o unes mallàs amb bambes, a vegades, porta un collar amb al seu nom, i a vegades també porta arracades i polseres del “claires”.
A l'estiu porta pantalons curs, i camisa de tirants o de màniga curta amb xancles, sandàlies i algun dia sa ficat al barques. A l'hivern va abrigada amb un jaqueta lila.
Es una nena molt simpàtica, a classe esta callada i és porta molt bé, no li agrada estudiar molt però treu bones notes, ens coneixem de fa temps i tenim confiança, ara no anem a la mateixa classe però seguim parlant a l'hora del pati. Quant no te coral. Com no li agrada caminar a vegades li porta la seva mare en cotxe a l'institut.
El seu color preferit és el lila. La seva assignatura preferida era plàstica ja que no fem plàstica la seva segona assignatura preferida és la volta al mon ho feia d'oblativa. I l'assignatura que no li agrada gents és castellà.
Te una germana petita de 8 anys i va a l'Abat Marcet. La seva mare es molt simpàtica i amable però quant es barallen s'enfada les reganya, i cadascuna se'n va a la seva habitació.
Li agraden les llaminadures, en especial uns cors molt grans que venien a la cantina, apart de la cantina també va a comprar a un lloc a prop d'una plaça que van habitualment les persones. Ella cada divendres va allà perquè també van persones d'una altre escola o institut i són les seves amigues. A vacances com no sabia que fer anava amb la seva germana i la seva mare habitualment
Apart de les llaminadures li agrada molt mes el fuet, i la “nocilla”.
També li agrada veure la televisió quant no te res a fer o fan una series que li agrada.
Fa bolei els dimecres quant s'acaba l'institut.
Te un conill que es diu “Kika”, és marro per dalt i gris per sota, te les orelles grans i caigudes de color gris, és gran i peluda i l'estima molt.
Li agrada estar i passar-ho be amb les seves millors amigues com per exemple: la Lucia, la silva, la Alícia, jo, Andrea.



Resum capítol 1 dels tres pergamins de ripoll: sobresalt a l'escriptori


Aquell matí a l'any 1033 l'escriptor del monestir de Santa Maria de Ripoll estava pensant en escriure una altre pergamí. El que millor feia els manuscrits era un noi de 18 anys anomenat Arnau. En Benet li explicava que fa uns quinze anys que va entrar al monestir que ell estava acostumat a renyines i baralles i sempre estava d'un lloc a un altre, buscant feina.
Perquè gracies a el pare Oliba li va ajudar molt quan ell volia abandonar Ripoll.
Més tard, el monjo jove li volia ensenyar a en Benet les seves miniatures que va pintar. De cop i volta en veure, va obrir un armari on hi eren tots els pergamins, i es va adonar que estaven tots regirats. Tots els monjos copistes feien una rotllana al voltant de l'armari i mirant qui podia haver sigut el que havia fet aquell desastre,  van pensar que havia sigut va ser el pobre gat. Tot això era un misteri.


RESUM CAPITOL 2 DELS TRES PERGAMINS DE RIPOLL: ELS TRES PERGAMINS ROBATS



Tots estaven molt tristors, el pare Benet i en Arnau traslladaven el manuscrits amb tots els seus treballs en ells.
Amb tot el que havia passat els monjos sorpresos van decidir reunir-se per el que va passar. Van parlar de que en Arnau havia perdut els seus pergamins. 
Quant va arrivar l'Abat Oliba van explicar que s'havien perdut tres pergamins.
De cop i volta tots parlant dels pergamins desapareguts en Arnau pensava que algú els estava espiant però, en veritat era el germà Mateu. En Mateu Sabia qui va robar els pergamins, li explicava que van ser quant van entrar dos pelegrins que es van quedar a dormir una nit.  En Mateu els va rebre amb els braços oberts malgrat que no confiava en ells. Però el germà Mateu lis deia que eren uns lladres i estaven recitant uns encanteris com un ritual màgic i li semblava que tenia relació amb els pergamins desapareguts. I aquests lladres volien anar a Vic per plantejar-lo tot. Més tard Arnau li va dir ha en abat que volia seguir la pista dels pergamins per tornar-los a trobar. I Oliba li va fer la seva vendició. Arnau, en Benet i Mateu van anar a l'escriptori per dibuixar a els lladres i poder anar a buscar-los.



Resum capítol 3 dels tres pergamins de ripoll: camacurt, el rodamón


El Benet i l'Arnau estigueren planificant el viatge que emprendrien l'endemà. M'entres preparaven les coses ell agafava un gran ganivet. Llavors en Arnau va llençar el ganivet i es va fer un tall al dit.
De cop i volta apareixen uns afamats caminants que deien que volien el pa i també alguna moneda. Un era amic den Benet, Els dos van es van explicar la seva historia. Es van explicar la seva vida. Els rodamons els ensenyen els retrats per si poden col·laborar reconeixent la cara d'aquells homes que eren en Talp i en Llop, i si que els coneixien. Camacurt enfadat, va decidir ajudar amb la seva aventura a buscar a aquells bandits, perquè sem van emportar al seu germà a la dona del seu germà i a la seva neboda.
Començava a fer-se fosc i ells s'apropaven a una casa d'un pagès. En aquella casa hi havia un home que els va deixar quedar-se, la pagesa li va donar una sopa.



Resum capítol 4 dels tres pergamins de ripoll:Els falsos jueus

Aquella nit els tres companys travessaven la plana.
En Benet diu que tindrem que anar a veure el canonge Adeodat de la catedral a lo millor ell sap on podem trobar el nassut. Més tard, els canonges, els capellans encarregats de la catedral vivien unes cases al costat. Benet truca ala porta, apareix la germana del canonge i no els vol deixar passar per el nostre amic el rodamón, però després apareix el canonge i els hi diu que la única manera es disfressant-se de jueus, en nassut es famós a tota la plana per les seves malifetes. I pregunten els dos i com podem estar en contacte amb el nassut i esbrinar on son els pergamins. L'endemà en Benet i en Arnau anaven disfressats de dos jueus importants i es pensaven noms falsos per que s'ho creguin. Ells volien saber que faríem amb els pergamins robats i que ens expliquessin que farien amb ells. El que van fer es agafar tres pergamins i va enviar dos pelegrins per robar-los i després vendre'ls i ja te venuts dos el primer el tenia muhammad ibn Yusuf i un altre el baró de Màlpas.


Resum capítol 10 dels tres pergamins de ripoll: Una família de leprosos

la Maria, en Benet i l'Arnau es van disfressar de leprosos. Eren una família de leprosos a qui tothom fugirà dient-ne malediccions. Eran una família de leprosos.
L'Arnau els pintava unes naftes blaves i marrons per tot el cos.
Un soldat comença a cridar “aparteu-vos del camí, maleïts!”, Quan a acabat de insultar-los lis pregunta “heu vist dos homes i una noia?”i la Maria li respon “emprenien el camí cap a Saragossa...
L'Arnau es queixa de que te gana. Un senyor els hi deia dient lis “Fora dels meus camps!. Una dona tira una mos de pa, va vindre Camacurt amb un formatge a la mà.
Al cap vespre s'escolta, leprosos exclama el cabdill. Tinc una tasca per a vosaltres, excavaren una fossa on baixaren els cadàvers dels cinc guerrers musulmans que moriren en la batalla.
Quan ja aviant acabat la feina, van arribar al castell del Calaf, s'escolta leprosos leprosos i, a mes musulmans, crida una guaita de la torre. Maria feia sonar el ferro per cridar l'atenció de les dones i diu “no som leprosos; ens em disfressat així per escapar de Lleida. A més som cristians. Els van preparar un bany i es van ficar els quatre una bona estona en remull.
Marxeu aviat que no em pogut aclucar l'ull en tota la nit.



  Resum capítol 11 dels tres pergamins de ripoll: El tercer                                              pergamí


Van arribar a peu fins a casa de l'Adeodat, l'Arnau li donà el 2 pergamí al canonge i marxen al baró del Malpàs però abans els va advertir den Nassut i en Talp estaven més ferotges que mai. Pel cami, travesant el riu gurri L'Arnau agafà a la Maria en braços perquè no es mullés travessant el riu. Al arrivar l'Arnau i en Nasut es barallen i en Talp i en camacurt tambe, i van decidir fer un judici de Déu i després ordalia.Primer, en Nassut i en Benet, el seu judici de Déu consistia en què tenien que ficar les mans en un olla d'aigua bullent per treure les pedretes que hi havien dins,Maria va ser la que va ficar la mà dins de l'olla, va guanyar perquè no sentia dolor, com que van guanyar es van quedar el pergamií. En Camacurt i en Talp es van barallar, i va guanyar en Camacurt.


El dolor que vaig patir a la meva infantesa

De petita vaig patir perquè no sabia què eren les coses i provava coses noves com per exemple:
-Un dia vag quedar amb una amiga de Manresa que es deia Marta i vam anar anar a un parc a jugar tobogan.
Jo vaig pensa: que per què sempre ens tiraven de la mateixa direcció, a les hores em vaig tirar en sentit contrari i em vaig anar a l'hospital per què m'havia trencat el braç i me'l es-callola, vaig estar uns dies així i ja no ho vaig fer mai més.
-Una altre dia estava al sofà asseguda bevent un suc i se'n se voler em vaig ficar la canya l'ull, la meva mare em va portar ràpidament a l'hospital perquè tenia l'ull vermell, Al final només era que tenia una pestanya dintre l'ull.
-Un dia havia quedat amb una amiga que es diu Marta, es de Manresa, i vam anar a una fira que ens va tocar una maquineta del (mickey mouse) jo pensava: "si las maquinetes fan punta als llapis-os també em faran punta a l'ungla" ho vaig provar a veure que passava, i de sobte em va surti sang i se'n va trencar l'ungla. Vam tindre que anar al hospital perquè em feia molt de malt.

                                  EN CERCLE D'UN ORDRE SOCIAL MÉS JUST


A zones extenses del món les situacions de pobresa, de malaltia i de violència social i política són molt greus, el fanatisme religiós o ideològic té el terreny adobat entre els grups socials més desesperats. a través de màfies dedicades al tràfic de persones. Aquesta situació provoca també problemes greus en les societats occidentals.Davant d'aquestes circumstàncies es de manera crítica al model social dominant. La resposta a una globalització econòmica, que no es preocupa per globalitzar els drets humans i el benestar social mínim, també d'organitzacions independents d'arreu del món.Consegüentment, ha sorgit un veritable front solidari, que els mitjans de comunicació anomenen anti globalització i que agrupa nombroses ONG (organitzacions no governamentals),Aquests moviments són un dels principals impulsors de campanyes solidàries com la de la dedicació, per part dels països rics, del 0,7% del PIB a la cooperació amb els països pobres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada