dissabte, 6 de maig del 2017

La Repressió franquista i/o republicana.

  1. Incerta Glòria ( la Guerra Civil )
La Guerra , qualsevol guerra , és bruta per definició. La pel.lícula ensenya una bona mostra d’aquesta bruticia moral i econòmica Assenyala 4 situacions de misèria econòmica i moral que surten a la pel.lícula. I argumenta el per què d’aquesta miseria
  • Quan els dos protagonistas entren a cases deshabitades i començen a robar-hi perque ells no tenen res i van buscan cualsevol cosa que els hi pogues servir d'ajuda per a viure, un dels casos seria quan el nen d'hen Lluis, el Ramonet hi demana un caball i en Lluis trova en una de les cases torva un caball de juguina mitg trencat.
  • En Juli busca venjança contra la Carlana perque una persona tan recta com en Lluis va fer lo del certificat sabent que era una cosa que estava fent il·legal, per no parlar de que la Trini va ser ridiculitzada per la gent poderosa del poble (els militars). L'unica cosa que volia en Juli era que es despulles i veure'n com era el cos d'una araña. Si era tan malebola tan per fora com per dintre.
    Quan la Carlana ho va fer, en Juli es va adonar de que era una dona que havia patit molt i s'en va anar.
  • Quan en Lluis i la seva familia son convidats a una festa de nadal per la gent que tenian poder. En la situació comprometedora que el Lluis no s'atreveix a dir res amb els comentaris dels superiors, mentres que la seva dona no soportava escoltar com insinuaven que hi tenia alguna cosa amb a veure amb la Carlana i criticaven al seu millor amic.
  • Al posar-se malalt en Ramonet necesitaven un medicament per a que no mori, aleshores la Trini li prega a la Carlana que aconseguixi el medicament per curar al nen, ella li repon que sigui el seu marit el que hi vagi a demanar-li. En Lluis ho fa, i la Carlana accedeix a donar-li el medicament amb la condició de que mati al seu millor amic.
  1. Las 13 Rosas ( la repressió dels vencedors sobre els vençuts)
Qui van ser las 13 rosas? Per que las van matar? Quina escena t’ha impactat més de la pel.lícula i per que?
Van ser 13 noies entre els 16 i 29 anys que hi van ser acusades injustament per repartir papers contra el regim i sentenciades a morir.
Em va impactar més la unio que van tindre les tretze roses fins al ultim moment, sobretot el moment quan totes es van juntar i van morir totes abraçades.
  1. Memòria Històrica
Pregunta als avis i als pares si a la vostra familia hi ha hagut algún cas de violencia i/ o repressió durant els temps de la guerra civil o durant el franquisme.
Franco va aconseguir la pau dels cementiris i durant aquesta llarga dictadura hi va haver censura i control absolut sobre el que es podia dir i fer.
En quasi totes les famílies hi ha alguna història relacionada amb la repressió, que va ser especialment violenta. Molta gent va ser represaliada, molts van anar a la presó, alguns els van matar sense tenir un judici just….Molts avis van viure una infancia especialmente dura i en molts casos té a veure amb la repressió que es va viure a Espanya durant la dictadura.
Esbrina
  1. Què va passar?
    Va estar a la guerra, a la batalla de l'Ebre i el van empresonar i el van emportar a un camp de concentració a Leon.
  2. Per què va passar?
    Perque estava al bandol republicà i els nacionals els van agafar i empresonar
  3. Quines conseqüències va tenir per a la familia? Quines dificultats van haver d’enfrontar?
    Que van passar gana
  4. I pregunta també als avis si durant el franquisme recorden si a casa seva hi havia por a l’hora de parlar de temes polítics? I per què en tenien?
    Si, perqué tenien por de que els veins els poguessin escoltar i denunciar.
  5.  Per acabar, pregunta als pares com recorden que van viure a casa la mort de Franco? Estaven contents? Estaven tristos? I pregunta per que van tenir / viure aquells sentiments?
    La meva mare tenia 20 anys, ella no estava ni contenta ni trista perque com que a casa no es parlava no era concient de la dictadura.
    El meu pare va reaccionar igual ja que no l'interessava la politica i només treballava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada